Kediler İçin İlk Yardım
Kedilere için ilk yardım hakkında bilinmesi gerekenler bazı müdahalelerle hayati riskleri sonlandırabilmektedir. İlk yardımda uygulanacak olan ilk adımlar hayat kurtarıcı etkiler yapabilir.
Kedilerin ilk yardım çantasına hızlıca ulaşabileceğiniz bir şekilde hazırlanmalı, belli başlı malzemeler kullanılmalıdır. Ayrıca bir veteriner kliniğinin telefonunu da kayıtlı biçimde bulundurmanız gerekir.
Kedilerin İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenler
İlk yardım çantasında olması gerekenler, Antiseptik solüsyon –biokadin, zefiran · Makas, pens, cımbız, enjektör · Pamuk, tampon, sargı bezi, flaster, turnike · Digital termometre vs. gibi malzemelerden olmalıdır. Mendil makas da olması pratik fayda sağlayabilir.
Tek kullanımlık eldivenler, jel ve losyonlar genellikle veterinerlerde olmakta dilerseniz kendi ilk yardım çantanızda da bulundurabilirsiniz. İlkyardım çantasında olan malzemelerin kontrollerini sağlamaya özen gösteriniz.
Kediniz Zehirlenirse İlk Müdahaleler Nasıl Olmalı?
Yetişkin veya yavru kedi zehirlenirse ilk müdahaleler nasıl olmalı sorusu için ilk yanıt panik yapmamak olacaktır. Hızlı tepki vermek için endişelerinizi kenara bırakarak hemen sebebi bulmaya çalışmalısınız. Ev içinde yemesi muhtemel maddeleri de alarak hemen veterinere ulaştırmalısınız. Kusma ve nefes almada zorlukla kendini gösteren bu durum ertelenmemelidir.

Kediler İçin İlk Yardım, Kedi Yaralanmaları
İlk müdahaleler kanamayı engellemek olmalıdır. Çevrede olan cam, metal parçaları vs. için yaralanma çözümlerine bakıldığında cisim hala orada mı değil mi görmelisiniz. Saplanmış halde duruyorsa kendiniz müdahale etmeden veterinere götürmeniz gerekir.
- Sadece kanama ve açıklık varsa, temiz gazlı bezle o bölgeye hafif bastırarak en kısa sürede uzman müdahalesini yaptırmalısınız.
- Yaralanma çok ufaksa, cildi temizleyen malzemeleri kedi derisinde kullanabilirsiniz. Mikrop kapmasını engellemek için diğer yaralarda da ilk müdahale olarak uygulanabilir. Veteriner dikiş atmışsa, bu bölümün iltihap kapmaması için gereken öneriler sürdürülmelidir.
- Ufak çaplı deri batıklarında kıymık benzeri maddeler temizlenen cımbızla içinde kalmayacak biçimde alınabilir. Üzeri antiseptikle temizlenir ve sargı bezi kullanılarak kapatılır. Enfeksiyon olmamasına önem vermek gerekir.
Kavga Nedeniyle Yaralanmalar
- Kanamalarda mümkünse durdurmak için o bölgeyi temizlemek ve gazlı bezle baskılamak gerekir.
- Isırıklarda veterinere olabilecek en hızlı şekilde götürmeniz gerekir. Olası hastalıkların geçmemesi için çabuk şekilde hareket etmek gerekir.
- İlk tedaviler yapıldıktan sonra kedinizin dinlenerek yarasını iyileştirmesi sağlanmalıdır.
Düşmeye Bağlı Yaralanmalar
Kediler yüksekten atlamaya meyilli hayvanlardır. Kedilere ilk müdahale yaralarına ve hareketlerine bakarak işlem yapmak olmalıdır. Yavru kediler hemen veterinere götürülmelidir.
- Kanama var mı diye bakılmalı,
- Sıcak tutacak bir örtü ile hayvanın vücut ısısı korunmalı
- Hemen bir veteriner hekime götürülmelidir.